Načítání...
Czech

VYLADILI JSME BÝVALOU HERNU NA MÍSTO PRO OPRAVDOVÉ HRANÍ

Nezisková organizace IQ Roma servis otevřela své komunitní nahrávací studio Amaro records. Na roční rekonstrukci se podíleli výhradně dobrovolníci. V Brně tak vznikl prostor, který umožní nahrávaní vlastní tvorby i mladým lidem, kteří by si studiovou nahrávku nemohli sami dovolit. Podobné projekty fungují i v zahraničí, například ve španělské Barceloně.

S přestavbou bývalé herny, kterou městská část Brno-střed IQ Roma servisu pronajala za symbolickou jednu korunu, začala komunita nadšenců a dobrovolníků 4. 9. 2015. Rekonstrukce by se nemohla uskutečnit nebýt americké soukromé nadace Bader Philanthropies, Inc., Nadace Via a desítky drobných dárců. Celkové náklady se totiž vyšplhaly až na 802 562 Kč. Dobrovolníci pod profesionálním dohledem studio zrekonstruovali svépomocí.

V průbehu proslovu pana Yechiele Bar-Chaima jsme se s velkou radostí dozvědeli, že Nadace Bader nás bude podporovat i následující dva roky.

„…řekl mi [Alfred Bader]: ´Najdi rozumný způsob, jak pomoct v České republice romskému projektu, který propojuje vzdělávání, zaměstnanost a kulturu.´ Poslední rok a půl jsem tedy běhal po této krajině a hledal příležitosti – projekty Romů – které by to splňovali… A nic z toho, co jsem našel, se nevyrovná kvalitě tohoto projektu.“

Yechiel Bar-Chaimzástupce nadace Bader Philanthropies, Inc.

Samotný projekt ale iniciovala Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, která IQ Roma servis zapojila do mezinárodního projektu CITISPYCE. Díky němu se mohli dobrovolníci z kolektivu Amaro records podívat do Barcelony, kde podobné komunitní nahrávací studio funguje. FSS také propůjčila veškerou nahrávací techniku.

Amaro records je skupina nadšenců, které pojí láska k muzice. Jsou to převážně mladí, talentovaní Romové a Romky, kteří by na splnění svého snu: nahrání své vlastní hudby, neměli prostředky. Proto se zapojili do budování studia. Každou odpracovanou hodinu můžou ve studiu zaměnit za hodinu nahrávání. Těchto 47 dobrovolníků dohromady odpracovalo 436 hodin.

Velká výzva
Dobrovolníků a dobrovolnic
Dobrovolnických hodin
(v tisících Kč) Rozpočet na stavbu studia